Usein kysytyt kysymykset

Onko eurasier joka sään koira?
Kyllä eurasier turkkinsa puolesta kestää olla säässä kuin säässä. Ympärivuorokautiseksi ja -vuotiseksi tarhakoiraksi eurasier ei kuitenkaan luonteensa takia sovi. Jotkut eurasierit eivät myöskään ole kovin ihastuneita vesisateeseen.

Minkälaisia vaatimuksia sinulla on? Pitäisikö pentuja käyttää näyttelyissä yms?
Suurin vaatimukseni on se, että kasvattamani pennut saavat hyvät, rakastavat ja pysyvät kodit. Tietysti olisi mukavaa, että kasvattiani käytettäisiin myös näyttelykehissä (ainakin muutaman kerran) tai muissa harrastuksissa, mutta mikään vaatimus se ei ole. Velvoitan kuitenkin, että kasvattamani koirat terveystutkitaan ja jalostustarkastuskaan ei olisi pahitteeksi. 🙂

Pärjääkö eurasier näyttelyissä hyvin?
Rotukehässä eurasiereiden taso on mielestäni melko hyvä eli siellä on useimmiten kilpailuakin. Ryhmäkehissä eurasier ei useinkaan nouse palkintopalleille, ehkäpä sen takia, koska se ei ole ns. show-rotu. Mutta olisi mukavaa, jos eurasierihmiset jaksaisivat käydä ryhmäkehissäkin aina edes näyttäytymässä… eipä sitä menestystä ainakaan tule, jos ei koskaan osallistu. 🙂

Sopivatko kissat ja eurasier yhteen?
Tämä on tottumuskysymys ja riippuu tietysti kissastakin. 🙂 Uskon, että jos eurasierin pennun pienestä pitäen totuttaa muihin eläimiin, niin se niihin tottuu. Aikuisen koiran totuttaminen esim. pikkujyrsijöihin voi olla ongelmallisempaa, jos saalisvietti iskee päälle. Aikuinen kissakaan ei välttämättä ole aluksi ihastunut uuteen koirakaveriinsa.

Kuinka paljon eurasier tarvitsee liikuntaa?
Parin tunnin lenkki päivässä riittää. Eurasier ei ns. hypi seinille, vaikka lenkki joskus jäisikin väliin tai lyhyemmäksi. Jos taas kiinnostusta pidempiin lenkkeihin löytyy, niin eurasier ei helpolla väsy eli jaksaa mukana myös pidemmillä lenkeillä. 🙂

Paljonko eurasier yleensä maksaa jos siinä on jokin vika, esim. purentavirhe tai koukkuhäntä?
Tämä riippuu paljon kasvattajasta ja vian vakavuudesta, mutta itse vähentäisin hintaa maksimissaan yhden kolmanneksen.

Miten pahasti eurasier hilseilee/aiheuttaa allergia oireita?
Kyllä eurasier aiheuttaa allergiaoireita siinä missä muutkin koirat. En siis suosittele eurasieria sellaiselle henkilölle, joka on allerginen koirille. Tietysti on tapauksia, joissa omaa koiraa alkaa sietämään, mutta aina on riski, että näin ei käy ja koirasta joudutaan luopumaan allergian takia.

Sopiiko eurasier agilityyn? Luonnistuuko tottis?
Kyllä sopii vallan hyvin! 🙂 Eurasier on sopivan ketterä agilityyn. Liiat toistot saattavat kuitenkin saada eurasierin kiinnostuksen lopahtamaan, koska eurasier on fiksu koira, eikä usein omaa kovin suurta miellyttämisen halua. Tämä voi muodostua ongelmaksi toko-kentilläkin, mutta kun eurasierin motivoi oikein (esim. nameilla, leluilla), niin moni laji onnistuu. Eurasierin kanssa voi harrastaa myös muita lajeja, useat eurasierit ovat kokeilleet mm. koiratanssia, koiraetsintää ja jäljestystä.

Miten vaativaa on eurasierin turkinhoito?
Harjaus kerran viikossa pohjavilloja myöten riittää. Eurasierin turkki on likaa hylkivä, joten sitä ei tarvitse pestä usein, n. kerran kaksi vuodessa riittää. Karvanlähdön aikaan eurasieria on tietysti hyvä harjata/kammata useamminkin, niin ei tarvitse kerätä niin paljon karvoja lattioilta. 🙂 Eurasierin turkinhoitoon sopivia välineitä ovat metallipiikkinen kampa ja tavallinen harja.

Sopiiko eurasier “ensikoiran” ottajille?
Sopii, mutta ensimmäisen koiran ottajan ja monen muunkin eurasieria hankkivan on hyvä pitää mielessä se, että suloisen nallekarhun alta saattaa löytyä kovaakin luonnetta. Eurasier täytyy siis kasvattaa johdonmukaisesti ja olla sille tarpeen mukaan tiukka. Eurasieria ei sovi kasvattaa niin, että se saa tehdä mitä haluaa. Tästä tulee varmasti myöhemmin ongelmia, jos koira yrittää ottaa pomon paikan.

Tottuuko eurasier lapsiin, sopiiko siis lapsiperheisiin?
Kyllä eurasier sopii lapsiperheisiin ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa, jos on niihin tottunut. Pennun tulee antaa olla rauhassa silloin kun se haluaa ja sitä ei saa häiritä sen nukkuessa/syödessä. Tämä täytyy tehdä selväksi perheen lapsille, jotta he oppivat miten koiran kanssa kuuluu olla. Jos perheessä on hyvä kasvatus lapsille, niin varmasti sinne joukkoon yksin eurasierin pentukin mahtuu. 🙂 Johtajuuteen tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota, koska koira ei saata pitää lapsia ylempiarvoisina, jos sille ei sitä selvästi ilmaista.

Sopiiko eurasier kerrostaloasumiseen?
Kyllä eurasier sopii kerrostaloon. Eurasierilla on kuitenkin vahtiviettiä, joten tämä tulee ottaa huomioon pennun kasvatuksessa. Alusta asti on siis hyvä tehdä koiralle selväksi, ettei kaikkia käytävästä kuuluvia ääniä tarvitse haukkua. Myös yksinolon harjoittelu täytyy aloittaa ajoissa ja tehdä hyvin.

Voiko eurasieria pitää pihakoirana häkissä tai kopissa?
Ei, eurasier ei ole ketju- tai häkkikoira. Se on luonteeltaan niin seurallinen, että tarvitsee jatkuvan kiinteän yhteyden isäntäväkeensä, eikä viihdy yksin ympärivuorokautisesti pihalla. Mielestäni eurasieria voi pitää esim. tarhassa päivisin, mutta ei jatkuvasti. Suosittelen mieluummin koko pihan aitaamista.

Millaisia värejä eurasiereilla yleensä on, mikä on harvinainen väri?
Eurasiereiden väriskaala on laaja, vain valkoinen, valkoisen kirjava ja maksanruskea ovat kiellettyjä värejä. Yleisimpiä värejä ovat ruskean eri sävyt eli punainen ja beessi. Mustiakin on jonkun verran. Harvinaisempia värejä Suomessa ovat koko musta, sudenharmaa ja riistan väri.

Pitävätkö eurasierit aina vedestä? Onko se niillä verissä?
Eurasierit ovat yksilöitä, niin kuin kaikki koirat. Toiset tykkää vedestä, toiset ei. Mutta ei eurasierilla yleensä noutajan tavoin olet “verissä” vedestä pitäminen. Kun eukun vie pienestä pitäen veden lähelle, niin se varmasti innostuu joskus sinne pulahtamaankin. 🙂

Mette agilityssä

Helmi ja Cami leikkii

Cami ja Mette Kilpisjärvellä Saanatunturilla