Eurasierin rotumääritelmä

Rotu: Eurasier
Alkuperämaa: Saksa
Hyväksytty: FCI 06.01.1994, käännös SKL-FKK 15.01.1997
Käyttötarkoitus: Seurakoira

Yleisvaikutelma: Tasapainoisesti rakentunut, keskikokoinen, pystykorvatyyppinen koira, jolla on pystyt korvat ja jossa esiintyy useita eri värejä. Karvan pituuden tulee olla sellainen, että rungon mittasuhteet erottuvat. Keskivahva luusto.
Tärkeitä mittasuhteita: Rungon pituus on hieman säkäkorkeutta suurempi. Kuono ja kallo ovat lähes yhtä pitkät.
Käyttäytyminen ja luonne: Itsevarma, rauhallinen, tasapainoinen ja korkean ärsytyskynnyksen omaava. Valpas ja tarkkaavainen olematta äänekäs. Isäntäväkeensä erittäin kiintynyt. Pidättyväinen vieraita kohtaan olematta aggressiivinen. Ei riistaviettiä. Kehittyäkseen luonteeltaan rodunomaiseksi eurasier tarvitsee jatkuvan kiinteän yhteyden isäntäväkeensä sekä ymmärtäväisen ja kuitenkin johdonmukaisen kasvatuksen.

Pää: Tasapainoinen, kallo-osa ei liian leveä. Ylhäältä ja sivulta katsottuna pään muoto on kiilamainen. Kuononselkä ja kallo-osa ovat yhdensuuntaiset.
Kallo-osa: Litteä otsa, jossa on selvästi havaittava otsauurre. Selväpiirteinen niskakyhmy.
Otsapenger: Vähäinen.
Kirsu: Keskikokoinen ja mustapigmenttinen.
Kuono-osa: Ei liian karkea eikä liian suippo, kirsua kohti kapeneva. Kuononselkä ja alaleuan luut ovat suorat.
Huulet: Tiiviit ja mustapigmenttiset.
Leuat, hampaat ja purenta: Leuat ovat vahvat ja alaleuan kaari leveä. Vahva ja täysi hampaisto (42 hammasta hammaskaavion mukaisesti). Joko leikkaava tai tasapurenta. Yläetuhampaat ovat joko tiiviisti alaetuhampaiden edessä tai niitä vasten. Väli- ja poskihampaat ovat yhdessä rivissä ilman välejä. Kaikki hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden.
Posket: Hieman erottuvat.
Silmät: Tummat ja keskikokoiset, eivät liian syvällä sijaitsevat eivätkä ulkonevat. Silmäaukot ovat hieman vinot. Silmäluomet ovat musta pigmenttiset ja tiiviit.
Korvat: Kiinnittyneet noin korvan tyven leveyden päähän toisistaan. Keskikokoiset, kolmion muotoiset, pystyt ja kärjistään hieman pyöristyneet. Korvankärjet ja otsapenkereen keskikohta muodostavat tasasivuisen kolmion.
Kaula: Keskipitkä, lihaksikas ja tasapainossa yleisvaikutelman kanssa. Tiivis kaulanahka. Liittyy sulavasti runkoon.

Runko: Vahva, ei liian lyhytrunkoinen.
Säkä: Korostunut.
Selkä: Kiinteä, suora ja erittäin lihaksikas.
Lanne: Pitkä, leveä ja lihaksikas.
Lantio: Sivulta katsottuna suora, leveä ja vahva. Lantioluun asento on hieman viisto.
Rintakehä: Ulottuu kyynärpäiden tasolle ja on muodoltaan soikea. Eturinta on hyvin kehittynyt olematta esiintyöntyvä. Rintalasta ulottuu pitkälle taakse.
Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on hieman kohoava.
Häntä: Korkealle kiinnittynyt, pyöreä ja kiinteä, paksu, kärkeä kohti kapeneva ja tuuheakarvainen. Häntä on joko eteenpäin selän päälle tai sivulle kaartunut tai selälle kiertynyt. Ulottuu suorana kintereeseen asti.

Raajat
Eturaajat
Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat edestä katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset, sivulta katsottuna kohtuullisesti kulmautuneet. Olka- ja kyynärvarsi ovat lähes yhtä pitkät.
Lavat: Lihaksikkaat ja hieman viistot.
Olkavarret: Keskipitkät ja lihaksikkaat.
Kyynärpäät: Rintakehän myötäiset.
Kyynärvarret: Keskipitkät ja lihaksikkaat.
Ranteet: Vahvat.
Välikämmenet: Keskipitkät, edestä katsottuna täysin suorat, sivulta katsottuna hieman viistot.
Käpälät: Soikeat, tiiviit ja kohtuullisen kaareutuneet. Kynnet ovat vahvat ja tummapigmenttiset. Päkiät ovat kiinteät, paksut ja mustapigmenttiset. Päkiöiden välit ovat tiheäkarvaiset.

Takaraajat
Yleisvaikutelma: Takaa katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset. Sivulta katsottuna kohtuullisesti kulmautuneet. Reisi ja sääri ovat lähes yhtä pitkät.
Reidet: Keskipitkät ja vahvalihaksiset.
Polvet: Vakaat, eivät liian niukasti kulmautuneet.
Sääret: Keskipitkät ja lihaksikkaat.
Kintereet: Vakaat, eivät liian matalat, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
Välijalat: Pitkät, leveät ja sivulta katsottuna pystysuorat.
Käpälät: Kuten etukäpälät.
Liikkeet: Maatavoittavat, hyvä potku ja hyvä ulottuvuus eteenpäin.
Nahka: Kiinteä ja pigmentoitunut.

Koko ja paino
Säkäkorkeus: Urokset 52-60 cm, ihanne 56 cm ja nartut 48-56 cm, ihanne 52 cm.
Paino: Urokset 23-32 kg, ihanne 26 kg ja nartut 18-26 kg, ihanne 22 kg. Tärkeintä on mittasuhteiden sopusuhtaisuus, mutta keskikoko ja -paino ovat kuitenkin tavoitteena.

Karvapeite
Karva: Koko runko on tiheän pohjavillan ja keskipitkän, ei täysin rungonmyötäisen ja karhean karvan peittämä. Kuono-osa, pään etuosa, korvat ja raajojen etupuoli ovat lyhytkarvaiset. Häntä, eturaajojen takaosa (hapsut) ja takaraajojen takaosa (housut) ovat pitkäkarvaiset. Kaulassa karva on hieman pitempää kuin rungossa muodostamatta harjaa.
Väri: Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja, paitsi puhtaan valkoinen, valkokirjava ja maksanruskea.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
Hylkäävät virheet: Hermostuneisuus, arkuus, liika epäluuloisuus ja aggressiivisuus. Taitto- ja luppakorvaisuus. Kaksoissilmäripset (distichiasis), sisään- tai ulospäin kiertyneet silmäluomet (entropium tai ektropium). Liian syvälle sijoittuneet tai liian pienet silmät. Yhden tai useamman etuhampaan tai kulmahampaan, yhden tai useamman P3:n tai P4:n sekä yhden tai useamman M1:n tai M2:n puutos. Epänormaalit purennat. Koukkuhäntä. Voimakas pigmentin puutos. Puuttuva sukupuolileima.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.